Computervirussen

Een virus - Wat is nou zo'n virus? - Soorten Virussen - Virusachtige Programma's - Echte Virusprogramma's - Virusscanners

Echte virusprogramma's.

Backdoor Trojan Horse. Een Trojan (Trojaans paard) is een stuk software wat geen gebruik maakt van de gaten in de beveiliging van een computer maar van de gaten in het verstand van de gebruiker zelf. Een Trojan heeft zijn naam niet voor niets gekregen, hij doet zich namelijk voor als een leuk programmaatje of plaatje, zo vindt het dus zijn weg tot een computer. Maar in feite is het dus een schadelijk stuk software.
Zodra iemand dan het plaatje of programmaatje wil openen zal er niets gebeuren lijkt het. Maar ondertussen is het Trojaanse paard geactiveerd.
Deze Trojans veranderen vervolgens de computers in 'zombies', computers die 'slaaf' worden van de maker van het Trojaanse paard.
Deze vorm wordt veel toegepast bij bestandsdeling via 'peer-to-peer netwerken'. Dit zijn netwerken die gebruikers hun bestanden laten delen zodat andere gebruikers deze kunnen downloaden.
Als iemand dan een bestand download genaamd album_naam_artiest.exe denkt deze dus dat hij een muziek album download maar eigenlijk is het dus een Trojan.
Het is lastig om je hiertegen te wapenen omdat het erg makkelijk is om zo'n Trojan binnen te halen. De beste manier is om heel voorzichtig te zijn met wat je download en goed te kijken of het betrouwbaar is. Ook is het belangrijk om altijd te lezen wat er in een venster staat voordat uw op 'OK' klikt.

Bootsector virussen. Deze virussen nestelen zich zoals de naam al aangeeft in de bootsector van een harde schijf in uw PC. Deze bootsector is het eerste gedeelte op een schijf die informatie bevat over de bestandstructuur en eventuele informatie over het opstarten van uw PC.
U kunt zich misschien al voorstellen wat er gebeurt als deze informatie wordt aangetast als dit virus wordt geactiveerd. Maar eerst de vraag hoe dit virus wordt geactiveerd.
Dit virus wordt bij het opstarten van uw PC ingeladen in de bootsector, dit gebeurt meestal nog voordat alle andere software wordt opgestart, dus ook voordat uw antivirussoftware is opgestart, wat het moeilijker maakt om hieraan te ontkomen.
Vervolgens heeft het virus vrij spel om de cruciale informatie in de bootsector aan te tasten en zo de harde schijf ongebruikelijk te maken, is dit de primaire schijf van uw PC (meestal schijf C:) dan kunt u uw PC helemaal niet meer opstarten.

File Infectors. Letterlijk vertaald betekend dit "bestands infecteerders". Het zijn dus programma's die andere bestanden infecteren. Het virus kopieert zijn eigen code of een deel daarvan in een ander programma zodat als dat programma wordt uitgevoerd het virus ook wordt uitgevoerd. Vooral bestanden met een .EXE of .COM extensie zijn hierbij een populair doelwit.

Macrovirussen. Deze virussen maken gebruik van de functie in programma's als Microsoft Word en Excel om het programma bepaalde taken automatisch uit te laten voeren. Dit wordt in deze programma's gebruikt om bijvoorbeeld na elk sterretje (*) een regel over te slaan en in een kleiner lettertype te typen waar dit sterretje naar zou verwijzen. Virusschrijvers maken echter misbruik van deze functie en kunnen hiermee schade aanrichten aan uw computer.

Mailvirussen. Een mailvirussen verspreid zich zoals de naam al zegt via e-mail. Dit zijn de klassiekere virussen en hebben een programma of bestand nodig om zichzelf te kunnen verspreiden. Tijdens de besmetting kan het wel zo zijn dat een virus zijn eigen mailserver installeert op de ge´nfecteerde computer zodat het geen gebruik hoeft te maken van de mailserver van de provider en zo dus minder snel gedetecteerd kan worden.
Een mailvirus kan vaak het afzenderadres vervalsen en zo een e-mail versturen van Jan naar Kees. Kees ziet echter als afzender zijn goede vriend Piet staan. Als hij vervolgens problemen krijgt met zijn computer zal hij zijn vriend Piet daarmee lastigvallen en blijft Jan mooi buiten schot.
Veel internetproviders controleren streng op dit soort virussen en daarom worden ze er snel uit gefilterd. Het up to date houden van uw antivirussoftware is vaak voldoende om deze virussen te weren.

ź Vorige | Volgende ╗