Computervirussen

Een virus - Wat is nou zo'n virus? - Soorten Virussen - Virusachtige Programma's - Echte Virusprogramma's - Virusscanners

Virusachtige programma's:

Worm. Een worm valt eigenlijk niet onder de definitie van een virus want een worm heeft geen programma, bestand of e-mail nodig om op mee te liften en kan zichzelf dus ook zelfstandig vermeerderen en verspreiden. Een worm is instaat zichzelf te verspreiden via de gaten in de beveiliging van een systeem. Zo kan de worm zichzelf dus makkelijk van computer naar computer verspreiden. Een worm kan malware installeren en zo gevoelige en persoonlijke informatie stelen.
Ook kan een worm de computer deel laten uitmaken van een zogenoemd 'botnet'. Dit houd in dat de computer bij een 'collectie' van computers gaat horen die zelfstandig kunnen opereren.

Dit wordt vaak gebruikt bij het versturen van spam: Eén persoon met één computer neemt 1000 andere computers over, via zijn eigen computer laat hij al deze computers duizenden mailtjes versturen. Stel dat dit er 1 000 per minuut zijn per computer.
1 000 x 1 000 = 1 000 000
Dat geeft dus een miljoen e-mailtjes per minuut en dat allemaal door maar één opdracht op één computer te geven. Zo kan een spammer dus gemakkelijk en snel zijn taak vervullen.
Ook word deze methode vaak gebruikt bij zogenoemde DDoS-aanvallen. Dit werkt ongeveer het zelfde als het verzenden van spamberichten maar bij een DDoS-aanval worden er in plaats van e-mails gegevens verstuurd naar een server waar bijvoorbeeld een website op draait. Zo raakt deze server overbelast en zal hij dus uitvallen. Dit is een heel eenvoudige techniek om een server uit de lucht te halen en dit is ook de techniek die gebruikt werd door de groep 'Anonymous'. De activisten groep die opkwam voor de organisatie 'WikiLeaks' die geheime stukken van verschillende overheden lekt en daarom niet erg geliefd was.
Vaak is het voldoende om uw antivirussoftware up to date te houden om u te wapenen tegen deze vorm van ongewenste software.

Bugs. De 'bug' kent bijna iedereen wel omdat dit veel voorkomende fouten zijn in programma's. Het zijn dus geen virussen maar kunnen soms wel problemen opleveren. Meestal betreffen dit kleine foutjes in programma's maar soms is een fout zo ernstig dat het toch uw systeem plat legt. De enige oplossing hiervoor is afwachten totdat de maker van het programma een update (patch, wat zoiets als pleister betekent) uitbrengt om het probleem op te lossen.

Droppers. Een dropper is een programma dat ontworpen is om later een virus of Trojan Horse te installeren zonder dat het wordt gedetecteerd door antivirussoftware. Dit gebeurt doordat het virus zelf verzegeld is en daardoor niet verdacht voorkomt bij de antivirussoftware.

Virus Imposters. Deze programma's staan ook wel bekend als' Joke Programs ' wat zoiets als 'programma om iemand in de maling te nemen' betekend. Dit programma doet zich voor als een ernstig virus maar richt geen enkele schade aan, het is alleen bedoeld om de gebruiker goed te laten schrikken. Deze soorten software zijn vanzelfsprekend erg populair als 1 april grap of vrijdag de 13e.

« Vorige | Volgende »