Computervirussen

Een virus - Wat is nou zo'n virus? - Soorten Virussen - Virusachtige Programma's - Echte Virusprogramma's - Virusscanners

Wat is nou zo'n virus?

Men praat tegenwoordig van een virus als het gaat om een schadelijk stuk software, wat ook wel malware wordt genoemd. Dit zijn computerprogramma's die zich doormiddel van bestandsoverdracht of via gaten in de beveiliging nestelen in de computer van het slachtoffer. Deze virussen worden als schadelijk beschouwd omdat ze ongewenst ruimte in beslag nemen, processen kunnen beďnvloeden en zelfs bestanden kunnen aantasten of informatie kunnen verzenden. Ook is het mogelijk dat een virus de maker van het virus de computer laat overnemen om zo illegale handelingen te kunnen verrichten.
In de ernstigste gevallen verspreid het virus je gevoelige gegevens of detecteert het je toetsaanslagen om zo achter je wachtwoorden te komen. Ook kan het zo zijn dat een virus de processen op je computer zodanig ontregelen dat je computer niet meer goed te gebruiken valt.
Virussen kunnen voor komen in verschillende vormen. Van iemand die een virus maakt om je te treiteren maar wat na korte tijd geen problemen op zal leveren (tenzij er problemen ontstaan doordat de maker van het virus een fout heeft gemaakt met het programmeren) tot een virus wat al je privé gegevens zal stelen en je computer zodanig ontregelt dat deze crasht terwijl het virus zichzelf ondertussen via het netwerk en het internet vermeerderd.
Er zijn dus nogal wat verschillen, ook blijven computervirussen net als biologische virussen steeds veranderen, ook al gebeurt dit bij een computervirus niet vanzelf maar door de maker(s). Daarom is het verstandig om voorzichtig om te gaan met uw bestanden en er goed op te letten wat u download.

« Vorige | Volgende »