Hackers en Crackers

De Term Hacker - Hackers en Crackers - De hoeden-verdeling - Game Hackers - Methoden van Aanval - Manieren zonder computers - Manieren met computers

De term hacker.

Het woord hacker wordt in het hedendaagse taalgebruik vaak gebruikt om mensen aan te duiden die inbreken op iemands computer of account. Ook worden vaak gamers die vals spelen door het spel te manipuleren met programma's vaak hackers genoemd. Zo heb je de zogenoemde "wallhack" waardoor de "hacker" door muren heen kan kijken waar zijn tegenstanders zich bevinden. Dit is vooral populair in online multiplayer games.
Een betere, allesomvattende, benaming voor dit soort valsspelers zou "cheaters" zijn. (Wat gewoon de letterlijke vertaling van "valsspelers" is in het Engels.) Deze term word ook gebruikt maar toch minder.

Gelukkig is de term hacker ook positief te zien: Hackers zijn in bepaalde technische subculturen personen die gebruik maken van hun kennis om op een creatieve onvoorziene manier aan technische beperkingen te ontkomen. Op wijze kunnen programmeurs zichzelf dus bijvoorbeeld meer vrijheid creëren voor zichzelf.
Het is dus ook lang niet altijd zo dat een hacker met computers te maken heeft, het kan ook op een andere gebied van techniek voorkomen.

Het woord hacker word vooral gebruikt in de volgende gevallen:

  • Iemand die een programmeertaal of programmeeromgeving zo goed kent dat hij/zij zonder zichtbare moeite een programma kan schrijven.
  • Iemand die een technologie bedenkt, ontwerpt, uitwerkt, implementeert, test en verbetert.
  • Iemand die onconventionele maar adequate oplossingen bedenkt tegen lekken, fouten en problemen van andere aard met behulp van beschikbare middelen.
  • Iemand die tracht om via andere dan officiële wegen een computersysteem binnen te dringen om schade aan te richten of gegevens te stelen. Of in sommige gevallen om een beveiligingsprobleem aan te tonen en mogelijk te verhelpen.

« Vorige | Volgende »